Viden om Kylling

Salmonella Campylobacter Sporbarhed Produktion af slagtefjerkræ Links Halal slagtning Trædepudesvidninger CO2 forbrug ved kyllingeproduktion
 

Salmonella

Mange års massive og målrettede indsats har minimeret forekomsten af salmonella i danske kyllinger. Stadig færre personer bliver derfor smittet - heldigvis.

Oprindelsen fortaber sig i historien
Salmonella er uden tvivl de seneste årtiers mest omtalte fødevarebakterie, men hvor kommer den fra, og hvornår? Vi ved, at vores tiptipoldeforældre også levede med den, dog sikkert uden at kende den og måske uden at mærke noget til den.

Bakterien blev opdaget af den amerikanske dyrlæge D.E. Salomon (1850-1914). Siden er den blevet inddelt i over 2400 forskellige såkaldte serotyper, hvoraf de fleste optræder i fødevarer. Smitte kan imidlertid også overføres ved direkte kontakt med dyr eller mennesker, som udskiller bakterien.

Fælles for alle salmonellabakterier er, at de først dør, når de varmebehandles korrekt. Derfor gælder de samme forholdsregler i det moderne køkken som på vores tittipoldeforældres tid: ved opvarmning til min. 75 grader fjernes risikoen. Det er derfor, at kyllinger skal gennemsteges og derfor, at køkkenhygiejnen er omfattet af så strenge krav.

Hvis uheldet alligevel er ude, og man bliver smittet, er der en inkubationstid på ½-2 døgn. Først herefter viser symptomerne sig i form af diarré, opkastning og/eller mavepine, som varer fra ét til fire døgn.

Salmonella udryddet i danske kyllinger - artikel 15.juni 2012

 

Vidste du at...

reagensglas fra Steins laboratorium

Danske kyllinger er nogle af de sikreste kyllingeprodukter i verden, og under én procent af danske salmonellaforekomster stammer i dag fra kylling.