Søgning

   Tema
   Søgeord

Kylling på Grillen Marinader og Rubs Sauce Dip og Dressinger MajsPLUS Kylling Salater Aftensmad Udnyt resterne... Klassiske kyllingeretter Wokretter med kylling Børnevenlige opskrifter Madpakker og Sandwich Kylling på kort tid Supper Små lette retter Simre-retter
 

Juleand

 

 


Juleand
4 personer

Ingredienser:
1 and ca. 3 kg    
Salt og peber
300 g blandede, tørrede frugter: fx figner, svesker, dadler og abrikoser
2-3 kviste timian

Andesauce:
Vingespidser, hals, kråse og hjerte
10 g smør
Evt. ½ dl portvin, sherry eller madeira
Saucejævner
Madkulør

Spicy rødkålsalat med salte mandler:
¼ rødkål, ca. 250 g
2 æbler – gerne sorten Cox Orange
1-2 rødløg
Evt. 1 rød chili
2-3 cm ingefær
½ - 1 granatæble eller 50- 75 g tørrede tranebær
150 g dadler
2 spsk olie  
25 g saltmandler
¼ potte frisk mynte

Kartofler med laurbær:
8- 10 mellemstore kartofler, ca. 1,3 kg
1 spsk smør eller olie
Laurbærblade
1-2 spsk rasp, evt. pankorasp

Appelsinsalat:
3 store appelsiner
1-2 spsk pistacienødder

Tilberedning:
Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden. Gem vingespidser til andesauce. Tag posen med indmad ud. Gem den til sauce. Gå anden efter for evt. fjerrester. Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. Fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre. Skyl anden.

Krydr ind- og udvendigt med salt og peber. Kom de tørrede frugter og timiankviste ind i anden. Luk med kødnåle.

Læg anden med brystet nedad på risten i en bradepande. Sæt anden i midten af en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og steg anden ca. 1 time.

Andesaucen tilberedes ved at brune vingespidser, hals, kråser og hjerte i fedtstoffet i en gryde. Tilsæt 3 dl vand, salt og peber og kog under låg i mindst 30 minutter. Si det op i en gryde og stil til side.

Skræl kartoflerne, skær dybe snit i kartoflerne og sæt laurbærblade ned heri – evt. med hjælp af kniven.
Pensl kartoflerne med smeltet smør, drys dem med et tyndt lag rasp blandet med salt og peber. Læg kartoflerne i et ovnfast fad eller stil dem på bagepapir i ovnen ved siden af anden.
Vend anden, så ryggen er nedad og stil bradepanden i ovnen igen.
Steg kartoflerne og anden ca. 1 time.
Tjek om anden er gennemstegt efter ca. 2 timer, ved at vride/skære låret fri fra kroppen og se om kødsaften er klar. Si fedt og sky op i en skål. Hæld fedtet over i et glas/ skål og gem det i køleskabet. Kom skyen i gryden til den kogte suppe fra indmaden. Tilsæt evt. vin og jævn den. Smag til med salt og peber og kom kulør i.

Ved servering kan brændte laurbærblade i kartoflerne udskiftes med nye, hvis man synes, at det er pænere.

Bland fintsnittet rødkål, æbler i tern og finthakket løg. Skær chilien igennem på langs og fjern kerner og mellemvægge. Hak chilien fint. Skræl ingefæren og riv den fint. Der skal bruges 1-2 tsk i salaten. Skær granatæblet igennem og pil de røde kerner ud. De hvide hinder skal kasseres. Fjern sten i dadlerne og skær dem groft. Bland chili, ingefær, granatæbler, dadler, olie, salt og peber i salaten. Smag den til. Vend saltmandler og klippet mynte i.

Skær skallen af appelsinerne ved at skære enderne af appelsinerne. Stil dem derefter på et spækbræt og skær skallen og den hvide bitre hinde af med en skarp kniv. Skær appelsinerne i skiver og læg dem i et fad. Drys med grofthakkede pistacienødder.

Læg ca. 2/3 af de tørrede frugter, som har været inde i anden på fadet ved servering.

 
Print opskriften
Gem opskriften